Anetka a její život

aneb Co jste o mně chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :)

Peking - Chrám nebes (TianTan)

Published by Anetka under on 3:55
Krásný den všem a opět se hlásím s novou zprávičkou pro všechny, koho zajímají moje zážitky z jihovýchodního Asie.

Dnes bych se chtěla zmínit o návštěvě dalšího moc a moc krásného místa v Pekingu, Chrámu nebes, nebo-li TianTanu, který jsme navštívili společně s dalšími členy naší výpravy ve čtvrtek 18. 2.

Nejprve pár základních informací o TianTanu, abyste také měli alespoň maličkou představu o tom, o co se vlastně jedná - nebojte, jen krátce :)

Chrám nebes představuje vrchol čínské architektury, techniky a umění. Zajímavostí je, že při jeho stavbě, která trvala celých 14 let a započala již v roce 1420 během vlády císaře Zhu Di z dynastie Ming, nebyl použit ani jeden hřebík, a přesto svatyně dosahuje úctyhodné výšky 37,5m. Za vlády císařů sem vždy v prvním měsíci lunárního roku přicházel panovník, aby na tomto posvátném místě prosil o milosrdenství nebes. Kromě samotného Chrámu Nebes, který je dominantou celého areálu, stojí za povšimnutí také síň Nebeské klenby a síň Modliteb za dobrou úrodu. V roce 1998 byl Chrám nebes zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.


TianTan je opravdu nádhernou a fascinující stavbou, která snad každého návštěvníka uchvátí svým nádherných architektonickým stylem. Nevyniká velikostí, ale i přesto je velmi působivá. My jsme měli to veliké štěstí, že zrovna ve chvíli, kdy jsme byli ve chrámu, probíhala Slavnost modliteb za dobrou úrodu, ceremonie, během níž samotný císař musel prosit nebesa o smilování a dostatečnou úrodu na příští období. Tato událost byla v dějinách Číny velmi podstatná a rovněž velmi důležitá pro samotného panovníka. Pokud se mu totiž modlitba "nevydařila", bylo jeho postavení na císařském trůně hodně ohroženo a také o něj mohl přijít. Škoda, že to tak nefunguje i v současnosti v české politice - to bychom se mnohých vysoce postavených představitelů našeho státu asi docela rychle zbavili...

Nyní ale blíže k samotnému Slavnosti za dobrou úrodu. Byla to vskutku neskutečná událost! Na náměstí před TianTanem se sešlo obrovské množství Číňanů, kteří již několik hodin před začátkem události čekali a těšili se na to, co nastane. My jsme bohužel moc dobře netušili, o co se vlastně jedná, ale vyčkali jsme a mohli na vlastní kůži zažít tu nádheru. Desítky a desítky do staročínských kostýmů oblečených Číňanů se sešly na náměstí, v rukou drželi praporce a vlajky a předváděli nám své umění. Cvičili, točili s praporci, po celou dobu hrála krásná stará čínská hudba a na samotný konec přišel i tak dlouho očekávaný císař. Mysleli jsme, že dojde k obětování jehněte nebesům (jedna z hlavních částí ceremonie), ale nic takového se nestalo. Císař se objevil pouze na krátký okamžik a poté odešel, čímž celá slavnost skončila. Překvapivě rychle se všichni rozutekli a nikdo by ani netušil, že ještě před pár minutami zde probíhala jedna z nejvýznamnějších slavností roku...



Mám vás všechny moc a moc ráda a posílám všem veliké objetí!



Anetka

2 komentářů:

Unknown řekl(a)... @ 1. března 2010 v 19:23

To je jasne proc tak brzy utekl a nic neobetoval - chtel si dat to jehne sam k veceri :). Jinak ta slavnost musela byt upne skvela!

Anetka řekl(a)... @ 2. března 2010 v 2:41

Koukám, že sis vzal k srdci mou zmínku o komentářích :)

Neříkej, že bys si jehně nedal rovněž :)

Okomentovat