Anetka a její život

aneb Co jste o mně chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :)

Čína

Published by Anetka under on 17:39
Ahojky a krásný den vám všem!

Tak se opět po delší době ozývám a přidávám další zprávičky o mém životě. Nejprve bych se chtěla omluvit, že mi tak dlouhou dobu trvalo, než jsem napsala další zprávu, ale v Číně funguje docela velká cenzura internetu, a proto nebylo možné příspěvky na mém blogu žádným mně známým způsobem publikovat. Proto až nyní...

Nejprve, jako vždy, bych vás ráda trochu seznámila se zemí, kde vlastně pobývám – s nejlidnatější a třetí největší zemí planety Země – Čínou.

Čína je obrovská země – třetí největší na světě – a co do počtu obyvatel zároveň nejlidnatější (1,3 miliardy lidí). Má bohatou a dlouhou historii, z níž lze upozornit na řadu významných starých dynastií, ale i bouřlivý vývoj v novodobých dějinách země. Je proslulá vynálezem porcelánu, papíru, kompasu a střelného prachu. Čína se pyšní údajně jedinou stavbou na Zemi viditelnou z vesmíru – Velkou čínskou zdí.
Z hlediska geografie nabízí Čína cestovatelům řadu odlišných oblastí – pouště, hory, nížiny, největší a nejvýše položenou náhorní plošinu na světě (Tibet), ostrovy, moře, řeky atd.



Z dříve zaostalé agrární země se v posledních letech stává jedna z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, která bude nejspíš v 21.století patřit k největším velmocem světa. Umožňuje to zdejší „hybridní“ typ ekonomiky, která má znaky centrálního plánování, ale i volného trhu.

Čínská kuchyně je světově proslulá, i když je pravdou, že jídla v čínských restauracích servírovaná u nás jsou dost odlišná od těch, na kterých si budete pochutnávat přímo v Číně.

0 komentářů:

Okomentovat