Anetka a její život

aneb Co jste o mně chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :)

16. 2. - Peking: Zakázané město, Náměstí Nebeského klidu, park Jingshan

Published by Anetka under on 17:48
Náš pobyt v čínském Pekingu jsme započali návštěvou jedné z nejvýznamnějších památek a řekla bych i jakýmsi symbolem tohoto města - Zakázaným městem. Snad každý z vás o této nevídané památce slyšel, ale asi ne každý si dokáže přesně představit, o jak neuvěřitelně obrovský a nádherný komplex budov se jedná. Nikdy bych nevěřila, že vám "obyčejná stavba" dokáže natolik vyrazit dech a zcela a úplně vás zaujmout. Zakázané město tvoří ve skutečnosti ohromný palácový komplex (největší svého druhu na světě), který se rozkládá na ploše 74 hektarů. Je lemováno desetimetrovou zdí a vodním příkopem, který dosahuje šířky až 52 metrů. V komplexu se nachází okolo 9 000 místností a díky své "jen" 560 let dlouhé historii, je Zakázané město velmi dobře zachovalé a je jedinečnou ukázkou čínské architektury. Od roku 1987 je tento jedinečný komplex na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a patří mezi jeden z nejvíce navštěvovaných turistických cílů na celém světě.



Nedaleko od Zakázaného města se nachází další z velmi významných památek Pekingu - Náměstí Nebeského klidu, neboli Tiananmen Square. Toto náměstí je neblaze proslulé díky potlačení studentské demonstrace čínskou vládou z roku 1989. Abych řekla pravdu, tak mě toto místo moc neuchvátilo. Jedná se totiž o typickou socialisticko-komunistickou architekturu, místo, které je plné betonu a člověka prostě zde nemůže zaujmout snad nic jiného, než obrovský portrét Mao-Ce-tunga.



Naší další zastávkou byl nádherný park Jingshan, který se nachází bezprostředně severně od Zakázaného města v centrální ose Pekingu. Je opravdu obrovský - jeho rozloha je více než 230.000 m² a když si uvědomíte, že se ve skutečnosti jedná vlastně o uměle vytvořený kopec, místo, které bylo vytvořeno rukama tisíců čínských dělníků a zvířat, tak vás Jingshan ohromí ještě více.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)... @ 24. února 2010 v 22:46

anetko krása, nádhera, supr fotky ! kromě toho, že jsi milé stvoření, jsi i nečekaně dobrá fotografka - velká pochvala

Okomentovat