Anetka a její život

aneb Co jste o mně chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :)

Pátek , 12. 2. - Prohlídka Bangkoku

Published by Anetka under on 4:54
Páteční den byl opravdu hodně náročný. Abych řekla pravdu, tak už jsem na konci dne opravdu skoro vůbec necítila nohy a únavou a vyčerpáním jsem padla mrtvá na postel. Ale stálo to opravdu za to! Byl to nezapomenutelný den plný nezapomenutelných zážitků, na které budu vzpomínat do konce svého života! Přála bych každému z vás mít tu možnost zažít něco takového, jako jsem zažila já...

Náš den začal již velmi brzy. Vstávali jsem ráno raníčko, abychom všechno stihli a stačili vyjít ještě za poměrně „chladného“ (tj. 25 stupňů plus, minus) počasí. Sluníčko ani moc nesvítilo, což bylo poměrně překvapivé, ale o to příjemnější.

V našem plánu bylo navštívit co největší množství památek, které se nachází v historické části města. Jedná se především o „wat“, tedy něco jako chrámy, ale rozhodně si pod tímto označením nepředstavujte typické české chrámy či kostely, neboť nemají se skutečností vůbec nic společného. Thajské waty jsou jakési chrámové komplexy, obrovské plochy, na kterých se nachází rozličné buddhistické stavby, sloupy a sochy rozličných démonů (budou mě strašit ve snech ještě hodně dlouho, opravdu).

Naší první zastávkou byl City Pillar Shrine, neboli Městský chrám sloupů. Jedním slovem prostě pohádka!!! Na první pohled vás uchvátí nádherná asijská architektura, která je typická především svými výraznými barvami - zlatou a červenou. V celém komplexu se nachází velké množství větších či menších „modliteben“, před vstoupením do nichž se musíte vyzout a samozřejmě pamatovat na to, že musíte být slušně oblečení (tj. zahaleni). V každé z modlitebem se nachází jedna či více soch Buddhy, v rozličných velikostech a pozicích. Často jsou zde cítit různé pálené vůně, které si ale netroufám přesněji indetifikovat. Rozhodně jsou velmi příjemné a uklidňující.

Dále nás čekal asi největší skvost Bangkoku – Grand Palace – Velký palác, nejvýznamnější městská památka. Jedná se o opravdu ohromující architektonickou památku. Grand Palace je velký komplex chrámů, který zaujímá rozlohu o více než 218 000 km čtverečních a byl posteven v prvních letech vlády Chakkerské dynastie. Byla to královská rezidence Rámi I. až V. Součástí Grand Palace je Wat Pra Kaew, neboli královský chrám. Wat Phra Kaew je důležitý především tím, že se zde nachází opravdu překrásný Smaragdový Buddha – velmi to významná buddhistická památka, dle některých dokonce ta nejvýznamnější v Thajsku vůbec. Zajímavostí je, že Smaragdový Buddha je oblékán do rozličných oblečků, závisejíce na ročním období – my jsme ho viděli zrovna ve chvíli, kdy toho na sobě moc neměl :) O to více ale vynikla jeho krásná zelená barvička :)

Další zastávkou byl celosvětově známý Wat Pho se snad nejznámější bankogskou památkou – obrovským Ležícím Buddhou (Reclining Buddha). Wat Pho se nachází nedaleko Velkého paláce a jedná se o velký chrám, který byl postaven během období Ayutthaya, přičemž jeho stavba byla dokončena roku 1789. Zajímavostí je, že to byla vůbec první thajská univerzita a rovněž první místo, kde se provozovaly thajské masáže – pěkná to kombinace, že :) A obří Ležící Buddha? No, na toto nemohu říci nic jiného než – oh, la la, mon Dieu! C’était vraiment tres tres grand!!! (oh, la la, můj bože, to bylo opravdu obrovské). Ležící Buddha je obrovské, asi osmdesát metrů dlouhé ležící „monstrum“, které vás naprosto, ale naprosto uchvátí svojí velikostí a snad každý se musí sám sebe začít ptát, jak je vůbec možné, že někdo dokázal něco takového vytvořit. A když k tomu ještě připočtete fakt, že tento Buddha je celý vytvořen ze zlata, tak si myslím, že i ten největší „nebuddhista“, bude muset minimálně obrazně smeknout kloboukem...

Chrámů jsme měli pro páteční den víc než dost, a proto jsme se večer rozhodli strávit trochu víc relaxačně a jeli jsme na projížďku lodí po bangkogské řece Chao Phraya. Lodě zde fungují obdobně jako u nás například tramvaje nebo autobusy, jen jen je jízda v nich o trochu větší zábava :) A taky za lístek zaplatíte o dost méně než - jedna cesta stojí 13 báthů, tj. asi 7 korun! Dobré, že? :) Dát pár korun za takový zážitek se opravdu vyplatí. Lodí jsme nejeli moc dlouho, ale i přesto to bylo nádherné. Vystoupili jsme na poměrně neznámém místě a shodou okolností se dostali do opravdu nádherné čínské čtvrti. Byl to nezapomenutelný zážitek! Thajská architektura je nádherná, ale ta čínská? No, prostě marvellous!!! Miluji čínské červené lampiony, čínské oblečení, které je neskutečně sexy :) a hlavně tu skvělou vůní čínského jídla! No, možná to bylo taky částečně způsobeno tím, že jsem po celodenním chození umírala hlady, ale to nic nemění na faktu, že jsem se do všeho, co je jakkoliv spojeno s Čínou, zamilovala!

Když byla tma, tak nás čekala cesta lodí zpátky do centra Bangkoku a opět návštěva Khao San Road, kde jsme si konečně koupili pořádnou večeři. Byli jsme tak vyhladovělí – tedy alespoň já – že bychom snědli asi úplně všechno. Tedy možná až na ty brouky, červy, cvrčky a kobylky, které tam prodávali :) To raději nechám odvážnějším osůbkám než jsem já :)

0 komentářů:

Okomentovat