Anetka a její život

aneb Co jste o mně chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :)

18. 2. - Hrobky dynastie Ming, Velká čínská zeď

Published by Anetka under on 11:30
Středeční den byl dnem, který byl od svého počátku až do úplného konce naplněný nádhernými a nezapomenutelnými zážitky. Čekal nás - mimo jiné - totiž jeden z největších skvostů Číny, památka, kterou zná snad celý svět a o které se říká, že je jako jedna z nemnoha věcí viditelná i z vesmíru - Velká čínská zeď. A již samotný tento pojem snad vypovídá o všem - je třeba dodávat víc? :)

První částí našeho programu bylo navštívení císařských hrobek dynastie Ming. Jedná se o o komplex hrobek 13 císařů a 23 císařoven. Původní přístup k hrobkám dynastie Ming tvoří tzv. cesta duchů, která začíná velkým obloukem, kde musel každý návštěvník pietně sestoupit z koně. Teprve poté mohl pokračovat kolem obrovské kamenné želvy se stélou na zádech. Za ní se nachází 12 dvojic kamenných zvířat a na konci jsou sochy císařských hodnostářů. I přesto, že byla strašná zima, tak jsem si prohlídku těchto hrobek moc užila - především tamní tajemnou a mystickou atmosféru svatého, pohřebního místa, která na vás odevšud dýchala.


Naší další zastávkou bylo - poněkud překvapivě a nečekaně - muzeum-prodejna čínských nefritů Beijing Dragon Land Superior Jade Gallery. Jednalo se o jakousi "promo akci", kdy nás cestovní kancelář, se kterou jsme jeli, nejspíše chtěla více či méně přinutit k nákupu krásných, leč opravdu hodně moc drahých nefritových šperků. Nefrit - pokud nevíte přesně, o co se jedná, je drahý kámen, který byl u čínských císařů a císařoven velmi oblíben a který je nejvíce ceněn ve své zelené barvě. Dědí se z generace na generaci a čím zelenější je, tím je i starší. V muzeu jsme viděli opravdu skvostné kousky - od maličkých "kuliček štěstí", až po obrovské lodě či sochy, které stály v přepočtu několik milionů korun. Raději jsem kolem nich jen rychle prošla, protože představa, že bych něco tak drahého musela platit, se mi ani trochu nelíbila. Na to by mi grant asi opravdu nestačil :) Takže s nefritovým náramkem jako suvenýrem z Číny asi moc nepočítejte :)


Po výborném obědě v jedné z největších pekingských restaurací (měli jsme, mimo jiné, polévku z volského ocasu :), jsme se naším malým autobůskem přemístili o několik desítek kilometrů dále - na místo, o kterém jsem již hodně dlouhou dobu tajně snila. Na Velkou čínskou zeď! Ah, bylo vám to něco tak nádherného a neskutečně krásného, že na to do konce svého života nezapomenu! Velká čínská zeď je vskutku nádherná stavba, které se na světě vyrovná jen málo památek. Jedná se o starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. V dnešní podobě byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Zeď se táhne v ohromující délce asi 6000km. V roce 2009 čínské úřady ohlásily že našli dosud neznámé zbytky čínské zdi. Dnes má tedy zeď celkem 8851km. Přestože jsme měli na prohlídku zdi jen hodně omezený čas (asi dvě hodiny), foukal pořádný vítr a bylo zde ohromné množství lidí, tak Velká čínská zeď navždy zůstane jedním z nejkrásnějších míst, která jsem kdy navštívila. A přála bych každému z vás, abyste i vy měli tuto skvělou možnost...


Naší poslední zastávkou bylo muzeum hedvábí Beijing Dong Wu Silk Museum, které bylo opět nečekanou záležitostí na našem programu. V porovnání s muzeem nefritů, kde se jednalo v podstatě jen o to, abychom utratili své těžce našetřené penízky, tak nám zde byly poskytnuty i mnohé zajímavé informace a dokonce jsme měli i možnost i sami si na vlastní kůži vyzkoušet, jak se vyrábí věci z hedvábí.

Byl to opravdu nádherný den, na který nikdy nezapomenu - a zvlášť ne na to, jak moc jsem byla šťastná, když jsem si večer mohla lehnout do postýlky :)



Anetka

1 komentářů:

Unknown řekl(a)... @ 1. března 2010 v 19:24

Rika se, ze je videt z vesmitu, ale ja jsem ji marne hledal na Google Earth :)

Okomentovat