Anetka a její život

aneb Co jste o mně chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :)

Taiwan aneb Můj nový domov

Published by Anetka under on 16:17
Ahojky všem a přeji vám moc a moc krásný den!

Tak se zase po delší době ozývám se zprávami z Taiwanu. Omlouvám se, že píši až nyní, ale jaksi moc časově nestíhám a snažím se dělat co možná nejvíc možných věcí, takže je pro mne docela obtížné všechno nějak skloubit dohromady, ale doufám, že se vše zlepší a já si svůj timemanagement vylepším na dostatečnou míru :)

Ale nyní již k tématu, jímž je - jak jinak - samotný Taiwan, tedy místo, které se na pět měsíců stalo mým domovem. Ne každý z vás toho asi o tomto ostrovním státě mnoho ví, proto bych vás ráda alespoň maličko poučila o tom, co je to vlastně za zemi, kde se právě nacházím...

Taiwan je ostrovní stát, který se nachází jihovýchodním směrem od pevninské Číny, od které je oddělen Taiwanským průlivem. Mnoho lidí si myslí, že tento ostrov je součástí Číny a popravdě i velké množství Taiwanců v tom nemá tak zcela a úplně jasno, pravdou ale je, že Taiwan jakožto samostatný a nezávislý stát je považován pouze několika málo zeměmi světa, proto můžeme tvrdit, že se jedná v podstatě o Čínskou republiku, nikoliv však Čínu jako takovou. Na necelých 36 tisících čtverečních kilometrech žije více než 23 milionů lidí, přičemž hustota zabydlení je v městských oblastech (především v Taipei, hlavním městě, a v Kaohsiungu, tedy druhém největším městě na ostrově) opravdu vysoká - dosahuje 668 lidí na kilometr čtvereční. Taiwan je rovněž největším ostrovem Čínské republiky. Na délku měří celých 394 kilometrů, na šířku 144 kilometrů. Nejvyšší horou je Yushan, který měří necelých 4000 metrů.


Taiwan je ekonomicky i hospodářsky velmi vyspělou zemí. Vždyť je řazen mezi čtyři Asijské tygry! Jeho ekonomický růst po druhé světové válce je všeobecně známý a dokonce se mu začalo přezdívat taiwanský zázrak. Taiwan je známý především výrobou elektroniky, mimo jiné počítačů. Věděli jste třeba, že značky jako Asus nebo Acer pochází právě z Taiwanu? Nebo to, že naprostá většina všech klávesnic, počítačových myší, zvukových a grafických karet, mateřských desek a dalšího vybavení počítače se vyrábí právě zde? Avšak Taiwan se nespecializuje pouze na počítače - je to například velmi významný výrobce tenisových raket. Víte, že taiwanské firmy vyrábějící tenisové rakety zabírají na tomto trhu neskutečných 99 procent? Ale ani tohle ještě není vše - Taiwan je rovněž významný co se týče těžkého, loďařského a zpracovatelského průmyslu. Kaohsiungský přístav je čtvrtým největším na celém světě! Neb nejvyšší budova na ostrově - Taipei 101 - se svými nejrychlejšími výtahy na světě, je vskutku symbolem úspěchu taiwanské ekonomiky. Tohle jsou podle mne opravdu dostatečné argumenty na to, abyste i vy mohly Taiwan považovat za zemi neskutečné ekonomiky a hospodářství, za zemi, která je v porovnání s Českou republikou již mnohem dále na pomyslné cestě za dosažením ekonomického blahobytu.


O Taiwanu by se toho dalo napsat ještě hodně velké množství, ale myslím, že to pro nynějšek stačí. Přeci jen čeho je moc, toho je příliš :) Ale přesto pilně studujte taiwanské reálie, ať naleznete odpověď na následující otázku - víte, jaký je v současné době na Taiwanu rok? A ne že budete podvádět :)

Pac a pusu a těším se na vaše odpovědi :)




Anetka

1 komentářů:

Unknown řekl(a)... @ 9. března 2010 v 22:12

sím sím rok tygra - symbol síly, energie a odvahy.
tě anetko zdravíme ze zasněžených jizerek a těšíme se na pokračování tvé osvěty

Okomentovat